Over uw meubelmakerij uit Nijmegen

Contact

Van chemisch technoloog tot ambachtelijk meubelmaker met aandacht voor het milieu. Hier leest u meer over de achtergrond en werkwijze van Ernst Hooghoudt, de oprichter van Meubelmakerij de Verbinding. Ook vertellen we u graag meer over de keuzes die wij maken om uw nieuwe meubelstuk op een milieubewuste wijze te vervaardigen. Vragen? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Contact

Over Ernst Hooghoudt

Hoe komt een chemisch technoloog ertoe om ambachtelijk meubelmaker te worden? Het antwoord is heel simpel: al jong zat het werken met hout Ernst in de vingers. Al op 14-jarige leeftijd ontstonden allerhande creatieve gebruiksvoorwerpen van zijn hand. Functionaliteit gecombineerd met een bijzondere verbinding, daar lag de uitdaging. Oog voor processen en techniek leidde uiteindelijk tot een geheel ander vak: dat van de procestechnoloog.

 

Ernst kwam als dertiger voor een grote persoonlijke uitdaging te staan: het overwinnen van een levensbedreigende ziekte. Dit leidde ertoe dat hij zich afvroeg: waar ligt mijn passie? Wat wil ik verwezenlijken in mijn leven? Bij de EHBO-vereniging sloeg tijdens een reanimatie-oefening de vonk letterlijk over en enkele jaren later trouwde hij met Berit in de Valkhof-kapel. Je hart volgen dus... Een cursus meubelmaken bij collegae meubelmakers Kopshout te Nijmegen smaakte al snel naar meer!

Wat is er uiteindelijk mooier dan na dit proces van bewustwording uit te komen bij datgene waar je al zo jong mee bezig was? Het begin van het nieuwe millennium startte met een vakopleiding in Amsterdam: het Hout en Meubilerings College.

 

Ondertussen breidde Ernst zijn werkervaring ook nog uit met dat van het vaderschap. Inmiddels zijn er drie jonge Hooghoudtjes. De oudste zei toen ze 5 was al: 'Later wil ik samen met papa een hart van hout maken..." Het zit in het bloed.

 

In 2007 vestigde hij zijn eigen bedrijf met de naam Meubelmakerij de Verbinding. Symbool voor de verbinding die hij zelf op latere leeftijd heeft gelegd met de passie uit zijn jeugd, het werken met hout. In verbinding met de tastbare natuur, werken met respect daarvoor en uiteindelijk een prachtig functioneel meubel vervaardigen. En daarin de verbinding zijn voor u, om uw wens op meubelvlak te mogen vormgeven.

Bekijk het portfolio van Meubelmakerij de Verbinding

Milieubewuste keuzes voor duurzaam meubilair

Meubelmakerij de Verbinding wil vanuit respect voor kostbare grondstoffen werken met een milieubewuste visie, direct vertaald in concreet milieubewust gedrag. Geen woorden, maar daden.

Wat betekent het begrip duurzaamheid precies?

Meestal wordt de term duurzaamheid omschreven aan de hand van een theorie: de drie P’s. In een duurzame wereld zijn mensen (People), milieu (Planet) en economie (Profit) met elkaar in evenwicht. De World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties hanteert de volgende definitie in het rapport Our Common Future:

 

'Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.'

 

Wilt u meer lezen over het begrip duurzaamheid? Neem dan een kijkje op de website van de Consumentenbond.

 

Vertaald naar de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat we proberen zo min mogelijk hout te verspillen bij het verzagen en dat we het beschikbare hout zo optimaal mogelijk gebruiken. Het restmateriaal zoals houtschaafsel wordt gebruikt voor energieopwekking.

De herkomst van hout

Hout kan afkomstig zijn van vele bronnen. Meubelmakerij de Verbinding kiest voor hout van betrouwbare bronnen, bijvoorbeeld hout van dichtbij, zoals Europees hout. Voorts werken we met FSC-hout, een beschermd en geregistreerd keurmerk. Volgens dit FSC-label kan er pas sprake zijn van verantwoord bosbeheer wanneer in gelijke mate rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten van bosbeheer.

 

Zie voor meer info over dit keurmerk: www.fsc.nl.

Duurzame afwerking

Door het meubel af te werken met olie, zeep of watergedragen lak wordt het hout beschermd tegen invloeden van buitenaf. Dit draagt bij aan een langere levensduur. Binnen de meubelmakerij werkt Ernst al jaren met afwerkproducten op natuurlijke basis, bijvoorbeeld van Aquamarijn en Auro. Aquamarijn hanteert als uitgangspunt een optimale balans tussen maximale technische bruikbaarheid, duurzaamheid en esthetiek enerzijds en minimale milieu- en gezondheidsbelasting anderzijds. Een favoriet product is de harde houtolie, oplosmiddelvrij.

Meubeldokter

Zorgvuldig omgaan met grondstoffen betekent voor Ernst dat hij graag beschadigde meubels een nieuw leven geeft. Massief houten meubels lenen zich hiervoor bij uitstek. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op voor meer informatie.

Neem contact op
Bel Ernst Hooghoudt

Meer weten over onze meubelmakerij of uw idee voor een meubelstuk bespreken? Neem vrijblijvend contact op.

Neem contact op