Milieubewuste keuze

Meubelmakerij de Verbinding wil vanuit respect voor kostbare grondstoffen werken vanuit een milieubewuste visie. Direct vertaald in concreet milieubewust gedrag. Geen woorden, maar daden.

Wat betekent het begrip duurzaamheid precies?

Meestal wordt de term duurzaamheid omschreven aan de hand van een theorie: de drie P’s. In een duurzame wereld zijn mensen (People), milieu (Planet) en economie (Profit) met elkaar in evenwicht. De World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties hanteert de volgende definitie in het rapport “Our Common future”:

Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.

Wil je meer lezen over het begrip duurzaamheid? Neem dan een kijkje op de website: Platformduurzaamheid.net of Consumentenbond.nl.

Vertaald naar de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat we proberen zo min mogelijk hout te verspillen bij het verzagen. Het beschikbare hout zo optimaal mogelijk gebruiken. Het restmateriaal zoals houtschaafsel wordt gebruikt voor energieopwekking.

 

De herkomst van hout

Hout kan afkomstig zijn van vele bronnen. Meubelmakerij de Verbinding kiest voor hout van betrouwbare bronnen, bijvoorbeeld hout van dichtbij, zoals europees hout. Kijk voor voorbeelden hiervan onder het kopje Welke houtsoort kies ik?

Voorts werken we met FSC-hout, een beschermd en geregistreerd keurmerk. Volgens dit FSC-label kan er pas sprake zijn van verantwoord bosbeheer wanneer in gelijke mate rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten van bosbeheer.

Zie voor meer info over dit keurmerk: www.fsc.nl

 

Duurzame afwerking

Door het meubel af te werken met olie, zeep of watergedragen lak wordt het hout beschermd tegen invloeden van buitenaf. Dit draagt bij aan een langere levensduur.  Binnen de meubelmakerij werkt Ernst al jaren met afwerkproducten op natuurlijke basis, bijvoorbeeld van Aquamarijn (Aquamarijn.com) en Auro.nl. Aquamarijn hanteert als uitgangspunt een optimale balans tussen maximale technische bruikbaarheid, duurzaamheid en esthetiek enerzijds en minimale milieu- en gezondheidsbelasting anderzijds. Een favoriet product is de harde houtolie, oplosmiddelvrij.

 

Meubeldokter

Zorgvuldig omgaan met grondstoffen betekent voor Ernst dat hij graag beschadigde meubels een nieuw leven geeft. Massief houten meubels lenen zich hiervoor bij uitstek. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bij het kopje Meubeldokter kun je enkele voorbeelden zien.