Over Ernst Hooghoudt

Hoe komt een chemisch technoloog ertoe, om ambachtelijk meubelmaker te worden?

Het antwoord is heel simpel: al jong zat het werken met hout Ernst in de vingers. Al op 14-jarige leeftijd ontstonden allerhande creatieve gebruiksvoorwerpen van zijn hand. Functionaliteit gecombineerd met een bijzondere verbinding, daar lag de uitdaging. Oog voor processen en techniek leidde tot uiteindelijk tot een geheel ander vak: dat van de procestechnoloog.

Ernst kwam als dertiger voor een grote persoonlijke uitdaging te staan: het overwinnen van een levensbedreigende ziekte. Dit leidde ertoe dat je je afvraagt: waar ligt mijn passie? Wat wil ik verwezenlijken in mijn leven? Bij de EHBO-vereniging sloeg tijdens een reanimatie-oefening de vonk letterlijk over, en enkele jaren later trouwde hij met Berit in de Valkhof kapel. Je hart volgen...dus... Een cursus meubelmaken bij collegae meubelmakers Kopshout te Nijmegen smaakte al snel naar meer!

Wat is er uiteindelijk mooier dan na dit proces van bewustwording uit te komen bij datgene waar je al zo jong mee bezig was? Het begin van het nieuwe millennium startte met een vakopleiding in Amsterdam: het Hout en Meubilerings College.

Ondertussen breidde Ernst zijn werkervaring ook nog uit met dat van het vaderschap. Inmiddels zijn er 3 jonge Hooghoudtjes. De oudste zei, toen ze 5 was al: "Later wil ik samen met papa een hart van hout maken..." Het zit in het bloed.

In 2007 vestigde hij zijn eigen bedrijf met de naam: Meubelmakerij de Verbinding. Symbool voor de verbinding die hij zelf op latere leeftijd heeft gelegd met de passie uit zijn jeugd, het werken met hout. In verbinding met de tastbare natuur, werken met respect daarvoor, en uiteindelijk een prachtig functioneel meubel vervaardigen. En daarin de Verbinding kan zijn voor u, om uw wens om meubelvlak te mogen vormgeven.

 

"Wilt u weten wat mij tot voorbeeld heeft gediend?

Een eerlijke boom; hij draagt zijn takken en die dragen weer de bladeren.

En elk afzonderlijk onderdeel groeit harmonieus, indrukwekkend, vanaf het moment

dat de kunstenaar God hem heeft geschapen."

Antoni Gaudi